top of page

Gnocchi (Νιόκι)

Νιόκι όπως λέμε λιτή πολυτέλεια

Νιόκι (gnocchi). Με βασικά υλικά τις πατάτες και το αλεύρι, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα λιτό αλλά πολυτελές ζυμαρικό που μπορεί να δελεάσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Η λέξη νιόκι, όπως μας πληροφορεί η wikipedia, μπορεί να προέρχεται απο την ιταλική λέξη nocchio, (μτφ.: κόμπος στο ξύλο), ή απο την λέξη nocca, (μτφ.: άρθρωση). Υπήρξε παραδοσιακό ιταλικό πιάτο ζυμαρικών, πιθανότατα με καταγωγή απο την Μέση Ανατολή επί Ρωμαικών χρόνων.

Έγινε ευρύτερα γνωστή απο τις ρωμαικές λεγεώνες κατά την διάρκεια της επέκτασης της αυτοκρατορίας προς τις χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου. Τα τελευταία 2000 χρόνiα, κάθε χώρα ανέπτυξε τον δικό του τύπο ζυμαρικού, με τα νιόκι , να αποτελούν τον κοινό πρόγονό τους. Στους ρωμαϊκούς χρόνους, τα νιόκι γίνονταν απο χυλό σιμιγδαλιού ενώ η χρήση της πατάτας αποτελεί μια σχετικά πρόσφατη καινοτομία, μετά την εισαγωγή της πατάτας στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα.

Όπως σε πολλά ιταλικά πιάτα, έτσι και για τα νιόκι, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις συνταγές και τα ονόματα των πιάτων, ανάλογα την περιοχή. Για παράδειγμα στην Τοσκάνη, τα νιόκι λέγονται Malfatti για να τονίσουν, με πόσα λίγα και φτωχά υλικά μπορούν να ετοιμαστούν - μόνο με αλεύρι, ρικότα και σπανάκι, ενώ τα νιόκι στην περιοχή της Πούλιας διαφοροποιούνται ως προς το είδος του αλευριού.

Πηγή:www.olivenews.gr

Συνταγή για Νιόκι.

Συνταγή για Νιόκι.

SOPHIE'S
COOKING TIPS

#1 

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me.

 

#2

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me.

 

#3

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me.

bottom of page